2012. február 10., péntek

Mit válasszak?

Nyakörvet vagy hámot?

Súlyhúzásra, szánhúzásra, nyomkövetésre hámot használjunk. Rendezett, fegyelmezett sétához pedig  nyakörvet. Sok helyen lehet hallani, hogy a nyakörv eldeformálja a kutya nyakát, ez azonban nem igaz, mert ha normálisan, a póráz rángatása, szaglászás nélkül jön mellettünk, semmi baja nem lesz a nyakának. A hámok (nem csak a speciális, sporthámok) húzásra ösztönzik a kutyát, hiszen ha ezzel akarjuk korrigálni csak hátrafelé "ránthatjuk", ez pedig csak még inkább húzásra ösztönzi a kutyát. A nyakörvvel azonban tudjuk korrigálni a legkisebb figyelemelterelődéseket is. Egy megfelelően felhelyezett nyakörv (közvetlenül a fülek mögött helyezkedik el, két ujjunk fér alá), vagy egy hurkos póráz sokkal hatásosabb, mint egy fojtó vagy szöges nyakörv.  Azért nagyon fontos, hogy a fülek mögé rakjuk, mert ha itt van, akkor egy kicsi korrigálással is sokkal többet érünk el, mint egy szöges nyakörvvel, vagy egy lentebb elhelyezett nyakörvvel. 
Azt is nagyon fontos megjegyeznünk, hogy egy fegyelmezett séta nem csak nekünk kényelemes, hanem a kutyának is szüksége van rá, mert igyényli a mi irányításunkat.


Flexit vagy sima pórázt?

Sokan azt hiszik, hogy a flexivel szabadságot adnak a kutyájuknak, a kutyáknak viszont nincs szükségük ilyenféle szabadságra séta közben. A farkasok között a falkavezér sem engedi a falkatagokat elkóborolni. A flexivel való séta közben a kutya nem tanul tiszteletet. Ha "szabadságot" akarunk adni a kutyánknak, akkor egy fegyelmezett séta után engedjük el a parkban, gyakoroljuk a behívást, labdázzunk vele, hagyjuk szaglászni. Ezt a fajta "szabadságot" sokkal jobban fogja élvezni, és sokkal hasznosabb számára, mint a flexi adta "szabadság".

2012. február 7., kedd

Frisbee 2. rész

Ha minden tényező adott a fizbizéshez, akkor már kezdhetjük is a gyakorlást. Először a fonákdobás technikáját kell elsajátítanunk (ami a videón látható lesz). Ha ez megvan, akkor a  hozhatjuk a kutyust is. Kezdjük azzal, hogy felkeltjük a kutya érdeklődését a frizbi iránt. Ha kutyánk szeret apportírozni, különböző tárgyakat visszahozni, akkor könnyű dolgunk van. Lengessük előtte a korongot, hagyjuk, hogy elkapja, húzza a kezünkből és ilyenkor dicsérjük meg. Ezután gurítsuk neki a frizbit élére állítva. Az a célunk, hogy még akkor kapja el ha gurul, ha ez sikerült szintén nagyon dicsérjük meg, ezzel is fokozva a kutya izgatottságát, ami jól jön ennél a sportnál. Ha guruló frizbit már biztosan elkapja, jöhet a következő lépés: Most dobjuk el neki a már begyakorolt fonákdobással. Lehet, hogy elsőre nem fog sikerülni, de türelmesen próbálkozzunk tovább. Próbáljunk eleinte a kutya fejével egy magasságban dobni, hogy könnyebben elkaphassa, aztán ha már jól megy dobhatunk nagyobbakat is, hogy kutyánk ugorjon érte.
Amikor a fonákdobás már tökéletesen megy, áttérhetünk más dobásfajtákra is, amiket a későbbiekben szintén bemutatunk.




2012. február 4., szombat

Kölyökkutya érkezik a házhoz 3. rész- Szobatisztaságra nevelés

Ez az első és legfontosabb dolog, amit a kiskutyának meg kell tanulnia, amikor hozzánk kerül. Ebben az időben nagyon fontos, hogy ne kövessünk el hibákat, mert ezek a hibák a későbbiekben nehezen kiküszöbölhetők. Nem csak a macskák születnek szobatisztán, hanem a kutyák is, és ha a tenyésztő biztosítja az alomból való kijárást a kiskutyának, akkor már szobatisztán kerül hozzánk.
Nekünk a legfontosabb feladatunk, hogy megfelelő időközönként hordjuk ki. A legjobb, ha  2-3 óránként kivisszük a szabadba, hogy elvégezhesse a dolgát, ezenkívül vigyük ki minden evés, alvás és játszás után. A kezdeti időkben, ha a szabadban végzi el a dolgát, simogatással jutalmazzuk meg. Persze nyilvánvaló, hogy néha esetleg bepiszkít, hiszen még nem tudja sokáig visszatartani. Ilyenkor ne büntessük meg, mert nem direkt csinálta, csak éppen még most tanulja a szobatisztaságot. Az ilyen kis "baleseteknél" a legfontosabb, hogy azonnal takarítsuk fel valamilyen fertőtlenítőszerrel, hogy ne maradjon a szag a padlón, nehogy a kutyus legközelebb is oda végezze a dolgát.
Ha következetesek, kitartóak vagyunk, és ragaszkodunk a kezdetekkor felállított szabályokhoz, akkor kölyökkutyánk (legyen szó bármilyen fajtáról) nagyon hamar szobatiszta lesz.  Az is fontos dolog, hogy a bepiszkítást ne személyes sértésként, bosszúként fogjuk  fel. Egy kiskutyának nincs ezzel semmiféle hátsó szándéka, ez csak annyit jelent, hogy nem vittük ki időben.  

    Egy másik alternatíva a kutyapelenka/macskaalom
      Sokan kutyapelenkát használnak, de az alom sokkal természetesebb a kutyának, és nem utolsó sorban olcsóbb is. Ez azoknak lehet jó megoldás, akik panellakásban, társasházban laknak.  Ezt azonban nem tekinthetjük, a könnyebbik, kevesebb időt igénylő megoldásnak. Sokkal nehezebb erre rászoktatni a kutyust mint, a kinti szobatisztaságra. Sokkal egyértelműbb a kiskutya számára az, hogy kint végezze a dolgát, annál hogy csak a ház egy adott pontján végezheti el a dolgát. A dolog lényege ugyanaz mint a kintre való szoktatásnál, hogy 2-3 óránként, evés-játék után helyezzük rá az alomra, ha rögtön kimászik tegyük megint vissza. Ismételgethetjük neki a "pisilni,kakilni" szavakat, majd ha elvégezte a dolgát jöhet a jutalmazás. A kezdetekkor még mi rakjuk rá az alomra, később már csak elég lesz, ha odaküldjük, aztán jön majd a teljes siker, amikor a mi közreműködésünk nélkül az alomba fogja végezni a dolgát.

Hibák, amelyeket jobb, ha elkerülünk:

- A legtöbbször ajánlott rémes módszer: ha oda pisilt/kakilt a kutya, akkor nyomjuk bele az orrát és meg fogja tanulni, hogy máskor ne tegye meg. Annak oka, hogy miért rémes ez a módszer nagyon egyszerű: a kiskutya nem kapcsolja össze a dolgokat, és nem érti meg, hogy miért nyomtuk bele az orrát.

- Ha odapisil a kutyus semmiképp se kiabáljunk vele, mert ebből ő csak azt fogja érezni, hogy ideges energiát árasztunk, de azt azonban meg fogja jegyezni, hogy ha pisil, akkor mi jövünk és foglalkozunk vele, ő kerül a középpontba. Ezért a legjobb megoldás az,  ha veszünk egy nagy levegőt, hozzuk a felmosórongyot, feltakarítjuk a pisit és már lépünk is tovább, nem csinálunk nagy ügyet belőle.

- Szintén értelmetlen egy későn észrevett pisinél leszidni a kiskutyát, mert nem fogja összekapcsolni a két dolgot, és megint csak azt érjük el, hogy mi leszünk idegesek. A legjobb megoldás itt is a nagy levegő és felmosórongy párosítás. :)
 
Tehát türelem, megfelelő időzítés, és kitartás minden kutyakölyök gazdinak! :)
Ha már nagyon elegünk van, gondoljunk csak bele, hogy mi vállaltuk el ezt a nagy feladatot, és hogy az odapisilő kutyus, ugyanaz a kis cukiság akit odabújik hozzánk, játszik velünk és még sorolhatnám. :)