2012. február 10., péntek

Mit válasszak?

Nyakörvet vagy hámot?

Súlyhúzásra, szánhúzásra, nyomkövetésre hámot használjunk. Rendezett, fegyelmezett sétához pedig  nyakörvet. Sok helyen lehet hallani, hogy a nyakörv eldeformálja a kutya nyakát, ez azonban nem igaz, mert ha normálisan, a póráz rángatása, szaglászás nélkül jön mellettünk, semmi baja nem lesz a nyakának. A hámok (nem csak a speciális, sporthámok) húzásra ösztönzik a kutyát, hiszen ha ezzel akarjuk korrigálni csak hátrafelé "ránthatjuk", ez pedig csak még inkább húzásra ösztönzi a kutyát. A nyakörvvel azonban tudjuk korrigálni a legkisebb figyelemelterelődéseket is. Egy megfelelően felhelyezett nyakörv (közvetlenül a fülek mögött helyezkedik el, két ujjunk fér alá), vagy egy hurkos póráz sokkal hatásosabb, mint egy fojtó vagy szöges nyakörv.  Azért nagyon fontos, hogy a fülek mögé rakjuk, mert ha itt van, akkor egy kicsi korrigálással is sokkal többet érünk el, mint egy szöges nyakörvvel, vagy egy lentebb elhelyezett nyakörvvel. 
Azt is nagyon fontos megjegyeznünk, hogy egy fegyelmezett séta nem csak nekünk kényelemes, hanem a kutyának is szüksége van rá, mert igyényli a mi irányításunkat.


Flexit vagy sima pórázt?

Sokan azt hiszik, hogy a flexivel szabadságot adnak a kutyájuknak, a kutyáknak viszont nincs szükségük ilyenféle szabadságra séta közben. A farkasok között a falkavezér sem engedi a falkatagokat elkóborolni. A flexivel való séta közben a kutya nem tanul tiszteletet. Ha "szabadságot" akarunk adni a kutyánknak, akkor egy fegyelmezett séta után engedjük el a parkban, gyakoroljuk a behívást, labdázzunk vele, hagyjuk szaglászni. Ezt a fajta "szabadságot" sokkal jobban fogja élvezni, és sokkal hasznosabb számára, mint a flexi adta "szabadság".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése