2012. január 21., szombat

Frisbee 1. rész

Ebben a sorozatban a frizbi edzések, gyakorlások során  szerzett tapasztalatainkat szeretnénk megosztani azokkal, akik kutyájukkal, akár hobbiból, akár versenyszerűen, ezt a sportot szeretnék űzni. Mi is kell ehhez a sporthoz? Először is: egy türelmes és elszánt gazda, egy kutya, nagyobb füves terület és megfelelő minőségű korongok.

1. A gazda

A frizbizéshez, mint már mondtuk türelmesnek és nagyon elszántnak kell lennünk. Ha ezelőtt még nem nagyon frizbiztünk, akkor a gyakorlások valószínűleg nehezebbek lesznek nekünk, mint a kutyánknak. Nagyon fontos, hogy a különböző dobásokat már előre, kutya nélkül gyakoroljuk ki, nehogy az esetleges rossz dobásokkal összezavarjuk a kutyát, vagy elvegyük a kedvét a játéktól.Az pedig, hogy milyen magas szintre fejlesztjük tudásunkat, csak rajtunk múlik.

2. A kutya

 Ezt a sportot bármilyen fajtájú kutyával, akár keverékkel is, lehet űzni. Persze vannak olyan fajták, amelyek alkalmasabbnak mondhatók (ilyenek pl: a border collie, az ausztrál juhász, a kelpie, cattle dog, malinois), de igazából tényleg bármilyen kutyának lehet korongot dobálni, feltéve, ha a korong felkelti az érdeklődését. Gyakran előfordul, hogy a kutyát nem érdekli a frizbi, vagy elszalad utána, de nem veszi a szájába. Ilyenkor elég nehéz érdekessé tenni a számára, de néha sok-sok gyakorlással elérhetjük a kívánt eredményt.

3. Nagyobb füves terület
Igazából ehhez bármilyen füves park megfelel, az a fontos, hogy a gyakorlótér legyen minél simább, ne akadályozzák a kutyust a vakondtúrások vagy gödrök, és legyen minél szélcsendesebb is.

4. Megfelelő minőségű frizbi
Ez alatt nem az akármelyik boltban kapható műanyag korongok értendők, amelyek az első elkapás után eltörnek vagy "kirojtosodnak", vagy esetleg kiütik a kutya fogát. Ezért jobbak a direkt kutyák számára gyártott frizbik. Na itt sem feltétlenül azok, amelyeket a kutyás szaküzletekben lehet kapni, mert ezek csak amolyan "apportírozgatásra" jók, hanem  az erre a célra gyártott versenyfrizbik. Ezek közül is a legnépszerűbbek a Hero és a Hyperflite márkájúak, amelyek harapásállóak (ha egyáltalán létezik harapásálló frizbi) és kevésbé jelentenek veszélyt a kutyára. Félreértés ne essen, a kutyás frizbi sosem veszélytelen sem a kutya, sem az ember számára. Bár amíg mi megússzuk a dobbantások során véletlenül szerzett karmolásokkal, addig ők felsérthetik a szájukat vagy az esések következtében meghúzódhatnak végtagjaik.

Ha tehát már legalább egy frizbink és egy kutyánk van, akkor irány a park és mehet a gyakorlás. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése