2012. január 23., hétfő

Kölyökkutya érkezik a házhoz 2.rész- Felszerelések, melyekre szükségünk lehet

1. Megfelelő minőségű kölyöktáp
Egy kölyökkutyának 1 éves koráig junior tápra van szüksége, az erős csontozat, izületek, és még sok más dolog megfelelő fejlődésének érdekében.
2. Etető, itató tál
Itt annyit fontos megjegyezni, hogy a nagy testű kutyáknál érdemes magasított etető tálat használnunk, hogy ne kelljen túlságosan lehajolnia a kutyának, és így a táplálék minél egyenesebb úton jusson a gyomrába.

3. Póráz, nyakörv
A sétát persze nem az első napokban kell elkezdenünk, de nem árt, ha már idejében beszerezük a pórázt és a nyakörvet.  Minden fajta kutya esetében nyakörvet javasolnék hám helyett (erről majd egy részben külön kitérünk). A kutya méretének megfelelő nagyságú és vastagságú nyakörvet válaszunk. Lehetőleg olyan anyagból legyen, ami nem irritálja a kiskutya nyakát. Nagyon valószínű, hogy amikor legelőször rárakjuk a kutyusra a nyakörvet vakarászni fogja, ne ijedjünk meg, hisz ez teljesen normális, szokatlan neki az érzés, hogy van valami a nyakán, pár nap múlva abba fogja hagyni. Fontos szabály, hogy a nyakörv ne legyen túl szoros, se túl bő, két ujjunk férjen alá. A póráz kiválasztásánal én az egyszerű, klasszikus pórázt részesítem előnyben, a flexi pórázzal szemben (erről szintén majd egy későbbi bejegyzésben).

4. Fekhely, szobakennel
Jó dolog, ha a kiskutyának van egy fekhelye, de azárt ne várjuk el, hogy első naptól kezdve ott fog aludni. :) A szobakennelnek nagyon jó hasznát vehetjük akkor, ha dolgozunk, és nem tudunk egész nap felügyelni a kiskutyára.  Megelőzhetjük vele az esetleges felfordulást, amit a kutyus okozhat. A szobakennelhez való szoktatásról, egy következő  bejegyzéseben fogunk még írni.
5. Szőrápolási felszerelések
Alapvető felszerelések:  -a fésű: ez egy egyszerű, sűrű fogú fésű legyen, ha ez meg van nem is nagyon van szükségünk másféle fésüre, kefére, ennek a rendszeres használatával megelőzhető a csomósodás, és egy alapos fésülés szinte felér egy fürdéssel.  -sampon: bármilyen féle sampont választunk, hígitva használjuk.

6. Kutyapelenka vagy alom
Mindenki maga dönti el, hogy rászoktatja a kölyköt, vagy sem. Panellakásban nagy segítség lehet. Néhol lehet azt olvasni, hogy ha a kutya rászokik, akkor nehezebb lesz megtanulnia a szobatisztaságot, ez nem minden esetben igaz. A másik dolog pedig az, hogy az erre való rászoktatás sem az egyik percől a másikra megy. Kevés helyen lehet olvasni az alom (macsakalom) használatáról, de én mégis inkább ezt javaslom. Egyrészről sokkal természetesebb érzetet nyújt a kutyusnak, mint a kutyapelenka, másrészről a használata is olcsóbb mint a pelenkának.

7. Jó minőségű fertőtlenítőszer
Erre a kutya pisi, kaki feltakarításához lesz szükségünk, hogy jó alaposan eltávolítsuk a szagokat, ezzel megelőzve az újabb baleseteket.

8. Bolhák, kulancsok elleni védelem
Nagyon sokféle készítmény van a piacon. Kölyköknek a becsepegtetős készítményeket szokták ajánlani, ezeket a nyakszirtükre kell csepegtetni (hogy ne tudják lenyalogatni), majd beszívódik a bőrükön át a vérkeringésükbe. Amikor egy kicsit idősödnek nyugodtan áttérhetünk a nyakörve (itt is fontos, hogy ne legyen túl bő a nyakörv, mert akkor nem éritnkezik elég nagy felületen a bőrrel). Vannak olyan nyakörvek, amik bolhák és egyben kulancsok ellen is hatátosak,érdemesebb ilyet választatnunk(pl. kiltix, douband), és van amely a szúnyogokra is jó(scalibor, ez vízálló is). Ha már megtörtént a baj jöhetnek a bolhaírtó készítmények. A bolhaírtós samponok nem túl hatásosak, én egyféle készítményt használok a kozmetikában is, ez csak állatpatikában kapható, a neve Neostamosan. Fürdetéskor a benedvesítés után kell vele bedörzsölni a kutyát, én egy kis virág permetező segítségével jó alaposan befújom a kutyát, aztán a samponnal bedörzsölöm, majd alaposan leőblítem. Érdemes a kutya fekhelyét is befújni ezzel a szerrel.
9. Játékok, rágócsontok
Fontos dolog, hogy a kutyusnak legyenek "meghatározott" játékai, amiket nyugodtan nyúzhat, rághat, így megelőzhető hogy olyan dolgokkal szórakoztassa magát, amivel nem lenne szabad. Semmiképpen ne adjunk neki például egy rossz cipőt, amit rághat, mert nem tudja majd ezt a cipőt megkülönböztetni a kedvenc cipőnktől, amit viszont nem rághat. :) A rágócsontoknak, bikacsöknek pedig a fogzásnál vehtjük majd nagy hasznát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése