2012. január 13., péntek

Kölyökkutya érkezik a házhoz 1.rész

Ilyenkor mindenkinek az első lépés, a döntés meghozása: milyen fajtájú kiskutyát szeretnénk.
Általában mindenkinek van már egy "álom" fajtája, amelyre már gyerekkora óta vágyik, vagy megpillantott egy képen és azonnal beleszeretett. :) Ezek a kutyafajták elsősorban küllemük alapján tetszenek meg nekünk, úgy, hogy nem sok mindent tudunk róluk, ezért hát gyorsan elkezdjük olvasni a különböző fajtaleírásokat, amelyek gyakran tévútra vezethetnek minket. Ezekben gyakran olvashatjuk a következőket: ez a fajta egygazdás kutya, sok foglalkozást igényel, nem való panelba, agresszióra hajlamos, nem igényel sok mozgást, csak kertbe való, egy ilyen kutyát tartani életforma, stb........
Na álljunk meg egy szóra! 
Kutyát tartani életforma. Minden kutya sok foglalkozást igényel, és egy csivavának is lehet akkora mozgásigénye mint egy nagytestű kutyának, és egyáltalán mit jelent az, hogy egygazdás fajta?!

Szeretnénk pár dolgot leírni a kutya energiaszintjéről:
A kutyák mozgásigényét nem a fajtája, hanem az energiaszintje határozza meg!
Négy energiaszint létezik:
                                          -nagyon magas
                                          -magas
                                          -közepes
                                          -alacsony
Ezek az energiaszintek bármilyen fajtában fellelhetők. Bármilyen fajtában van alacsonyabb energiaszintű kutyus is. Ha panel lakásba szeretnénk kiskutyát, akkor célszerűbb alacsonyabb energiájú kiskutyát választani, de hogyha sok mozgást (ez nem a póráz nélküli rohangászást jelenti!) tudunk biztosítani neki, vagy sportolni szeretnénk vele, és úgy látjuk elbírunk a feladattal, akkor nyugodtan választhatunk nagyobb mozgásigényű kutyát is.
Még egy fontos dolog: a kutya számára bármilyen nagy kert egyenlő egy nagy kennellel, ezért itt nem vezeti le energiáit, nem érik ingerek: új szagok, hangok, nem találkozik más kutyákkal. Ezért a kertben tartott kutyáknak is szükségük van sétára!
Tehát senki ne ijedjen meg a fajtaleírásoktól, merje választani azt a fajtát, amiről mindig is álmodott, mert kutyát tartani, bármilyen fajtájú is, nagy felelősség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése