2012. január 18., szerda

A kölyökkutya etetése

Ha már kölyökkutyáról volt szó, essen pár szó az etetésükről. Nem fogok márkaneveket írni. Nem akarom, hogy megvádoljanak reklámozással.

Manapság rengeteg fajta kutyaeledelt lehet kapni. A sorban a legutolsó helyet a kutyaszalámi foglalja el. Erről nem is kívánok több szót ejteni. Következik a konzerv és az alutasakos eledel. Ezekről azt kell tudni, hogy 70-80 százalékuk víz. A maradék 20 százalék pedig hihetetlenül kevés tápértékkel rendelkezik. Aki tehát azt gondolja, hogy valami szaftos falatokkal lepi meg kutyáját (macskáját), azt sajnos ki kell ábrándítanom: a kutya(macska) konzerv nem alkalmas kedvencünk megfelelő táplálására. Mivel a kutya(macska) alapvetően túlélőnek született, azonkívül még ragadozó is, ami tovább növeli a túlélési esélyeit, ezért képes szinte bármilyen táplálékon eléldegélni valamennyi ideig. Szervezetének viszont a nem megfelelő táplálás, mint ahogy az embernek sem, nem tesz jót. A továbbiakban csak a száraz tápokról kívánok szólni, mivel állatorvosokkal, kutyatenyésztőkkel egyezik a véleményünk, tapasztalatunk, mégpedig az, hogy egy megfelelően megválasztott táp a kulcs a kutya egészséges táplálásához. 

A kutyákat a felnőttkori méretük alapján szokták besorolni. Extra mini, mini, kicsi, közepes, nagy, óriás. Ennek megfelelően nem nehéz kiválasztanunk kedvencünk számára a kölyök(junior) tápot. Egy szuperprémium táp kilója kb. 700.-Ft-tól indul. Ez alatt sajnos nem kapunk jó minőségű eledelt. Többek között azért is fontos, hogy kedvencünk felnőttkori mérete alapján válasszunk kölyöktápot, mert azonos életszakaszban más a testi fejlődése egy Yorkinak és más egy Labradornak. A kis testű kutyák hamarabb elérik végleges méretüket, és a csontvázukra sem nehezedik akkora terhelés. Kivéve pl.: a tacskóknál, akiknek a hosszú a hátuk, ezért a gerincükre nagy a terhelés. A tápválasztáskor nézzük meg, hogy tartalmaz e glüközamint és kondroitin-szulfátot. Ezek felelősek ugyanis a csontozatért és az izületekért. A DHA felelős az idegrendszerért. A yucca kivonat a bélgázok megkötésében játszik szerepet (Főleg nagytestű kutyáknál fontos). A rosttartalom lehetőleg 2,5-3 százalék közt legyen. Nézzünk utána az emészthetőségnek is. Minél nagyobb annál jobb.
A szuperprémium tápok nem olcsók, viszont ha megnézzük az etetési útmutató alapján a napi etetési költséget, akkor nagyon meglepődhetünk. Egy 15 kilós kutyának a havi etetését ki lehet hozni kb. 5-6000 forintból. Nem kell rá főznünk, nem kell (sőt tilos) étrend-kiegészítőket vennünk. Egyszerűen követjük az etetési útmutatót, és biztosítunk számukra friss vizet. Ezzel le is tudtuk az egyik legfontosabb kérdést a kutyával kapcsolatban: az etetést. 
A kutyánál minden belülről (a gyomorból) indul ki. Ha nem megfelelő a táplálék, akkor az elhízáshoz, allergiák kialakulásához, bőr- szőr problémákhoz, látás és idegrendszeri zavarokhoz vezethet. Ezek nyilván nem 1-2 hét alatt alakulnak, ki, viszont nem kerül sokba ezeket elkerülni. A kölyökkorban kell mindent megalapozni, és ebben egyedüli segítségünk csak egy szuperprémium  táp lehet.
Végezetül: A kutya nem élvezetből, hanem a túlélés miatt eszik, ezért nem fontos számára váltogatni az ételt. Ne legyen kint a kutya előtt mindig a kaja. Egy kölyökkutyát (1 éves koráig) ha lehet etessünk naponta 3-szor, utána 2-szer. Figyeljünk  a napi etetési adagra, ezt osszuk szét. Ha a kutya elfordul az ételtől, akkor ne sajnáljuk, vegyük el előle a tálat, és csak a következő etetésnél kapjon enni, de nem kell kiegészíteni az adagját azzal, amit nem evett meg. Ha mindig van előtte étel, akkor nem tiszteli azt, ezért kezd majd el idővel válogatni. Tapasztalatom szerint, ha következetesen betartjuk az etetés szabályait, akkor kutyánk soha nem fog válogatni, és soha nem fogja otthagyni az ételt. 
Kezdésnek ennyi....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése